Thursday, August 2, 2012

Android Jelly Bean på LG P500

Endelig - Android 4.1.1 Jelly Bean booter på den gamle traveren LG P500

Jelly Bean på LG P500
Ikke alle Android-brukere har vært like heldige som f.eks. Google Nexus S-brukere som fikk Android Jelly Bean-oppdateringen fra offisielt hold for flere uker siden. Smarttelefon-produsentene er vel ikke akkurat først ute med å oppdatere gamle telefoner når Google slipper nye versjoner av Android. Fra offisielt hold stoppet vel LG Android-oppgradering etter 2.2 Froyo eller 2.3 Gingerbread, men ivrige – og overraskende unge – kodere på programmeringsforumet XDA har siden vært flittige ettersom Google har oppgradert OS-et sitt. Det er ikke lenge siden Android ICS (4.0) fikk sin stabile release på forumet, men nå i dag har altså en bruker (Rashed97) på forumet sluppet en build av den nyeste Android Jelly Bean til LG P500. Det er også blitt laget versjoner av 4.1.1 til andre telefoner, så hvis du ikke eier en LG P500, så ta en kikk på XDA-forumet og se om du finner din modell.

Her er noen bilder fra Android 4.1.1 Jelly Bean på LG P500

Den nye lockscreenen på Android Jelly Bean

Nytt i Android Jelly Bean er muligheten til å slå av individuelle apps sine muligheter til å bruke notifikasjonsfeltet
En Cyanogenmod10-feature er at det er mulig å slå av "Profiler" hvis man ikke bruker dette

Nytt i homescreenen er at dersom man ønsker å justere en widget så flytter andre widgets på seg så at den widgeten du justerer får plass

En liten nyhet i GPlay er at dersom du søker etter en app, så vil den etter  hvert bli synlig i søkeforslagene før du faktisk trykker på søk, slik at du slipper å gå igjennom en liste for å finne appen du leter etter

Men - hva er nytt i Android Jelly Bean?

Det er faktisk en del forbedringer - de fleste er godt forklart i Googles keynote fra Google I/O-konferansen tidligere i år:


Har du ikke tid til å se igjennom videoen etter hva som er nytt kan jeg nevne noe som er nytt i Android 4.1.1:

Det jeg kommer på kjapt er at det skal jo først og fremst fungere mye smoothere på grunn av aksellerasjonsprosesser og mekk som de kaller Project Butter - vel og merke for nyere telefoner først og fremst - men det har til nå virket som om XDA-folka er skeptiske til at i alle fall den noe foreldede LG P500 skal greie å utnytte det. Men mulig at de får det til, som regel tar bare litt tid. Uansett virker telefonen like kjapp, om ikke kjappere enn ICS-builden jeg hadde før jeg oppgraderte, faktisk så stabil at jeg tror jeg kommer til å fortsette å bruke den til daglig bruk.

Notifikasjonsvinduet
En stor forbedring er jo notifikasjonsfeltet, der apper nå har mulighet til å gjøre mer enn bare å si ifra om f.eks at det har kommet ny mail - nå er det også mulig å utvide notifikasjonen sånn at man kan lese litt av mailen før man går inn i den. Det gjøres ved at man drar to fingre ned over notifikasjonen slik at den utvides. Foreløpig er det kun Googles applikasjoner som gjør dette, men ettersom tredjeparts utviklere finner ut hvordan dette gjøres, blir det nok standard for andre apps også. I tillegg kan man nå også feks. ved et mistet anrop med en knapp under navnet ringe tilbake eller sende en melding direkte derfra.
Notifikasjon fra GMail
Ekspandert notifikasjon fra GMail

Nytt i Jelly Bean er også muligheten til å bestemme individuelt hvilke applikasjoner som skal få tilgang til å publisere innhold til notifikasjonsvinduet. Dette gjøres fra Manage Apps > og inne på hver enkelt app, slik som du ser på bildet til venstre.

Småendringer
Ellers er det automatisk flytting av nærliggende widgets ettersom man vil flytte en widget rundt, og når du søker etter en app i app store får du opp konkrete apps i forslagssøkefeltet før du har trykket søk så den prosessen går fortere.

I Google Play har man når man nå søker etter en app lagt inn at konkrete apper dukker opp i forslagene som dukker opp etter hvert som du skriver, slik at du har mulighet til å trykke deg direkte til en app, og spare deg fra å lete etter en app i resultatlisten etter et søk.

Det er også blitt mulig (i det minste i CM10) å slå av bruk av profiler hvis man ikke bruker det til vanlig.

Mangler foreløpig støtte for norsk tastatur
Det er ikke lagt med noe native norsk support i tastaturet, men det kommer vel forhåpentligvis. Uansett går det an å laste ned en JB keyboard-app med norsk tastatur/ordliste som ser ut til å fungere bra: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jlsoft.dictionary.jelly.nb&hl=en_GB&rdid=com.jlsoft.dictionary.jelly.nb&rdot=1

Android Jelly Bean 4.1.1 er gjort tilgjengelig på LG P500 takket være programmerere på XDA-forumet, deriblant Rashed97.

Se screenshots fra Android 4.1.1 Jelly Bean på LG P500 her.