Tuesday, August 21, 2012

Nye flyturer med quadkopteret

Siden sist har standard take-off-sted blitt flyttet fra hagen til et litt større sted, nemlig Fredriksten festning i Halden. Men det er også en del å fortelle om nye deler og små finurlige duppeditter som sakte men sikkert gjør flyvningene lettere. I alle fall i teorien.


Se video nederst!

Problemet løst

For å begynne der jeg slapp – i forrige post – der jeg lurte på om det var et problem med en av motorene til GAUI 330xs-en, så har jeg for lengst funnet ut – ved å lese den gode gamle manualen – at det å laste denne quaden med 1x GoPro (vekt 99g), 1x beskyttelsesskall til GoPro (vekt 100g) i tillegg til batteriet på ca. 150g er så nærme dødfødt det kan komme, ikke bare fordi standardbatteriet jeg har brukt ligger på 2200mAh – dvs. noe lavt – men også grunnet at batteriet er et tocelle-batteri. Et tocellebatteri er tydeligvis ikke egnet for flyvninger med tyngre vekt enn den totalvekta batteriet selv utgjør sammen med quaden, det vil si ca. 550g. Ups.

3-cellebatteri

Så da gikk jeg så klart med en gang til innkjøp av trecellebatteri, og fant i søket etter dette en ny hobbyside kalt Hobbyking.com, som jeg følte fort følte meg litt "lost" i på grunn av et sjukt stort sortiment av batterier (og alt annet). Til slutt falt jeg ned på et 5000mAh 3S (3-celle) 45C Turnigy-batteri til ca. $20-30. Dette ble sendt fra USA, og tok tja..si en uke eller to med ganske så rimelig fraktkostnad.

5000mAh veier endel

Det jeg har unnlatt å si noe om når det gjelder dette batteriet er vekta. For 5000mAh må jo veie noe sinnssykt, tenker du sikkert (du gjør sikkert ikke dette, men det tenker jeg i etterpåklokskapens navn). Jeg mener å huske at jeg tenkte litt på det før jeg bestilte det, men da kan jeg vel også si at sånne problemer rett som det er etterfølges av "pytt-pytt"-kommentarer. Det ordner seg vel!

Og det gjorde jo det. Selv om batteriet veide mellom 350-400g, så står det å lese av tabellen i manualen til GAUIen at den skal klare en ekstravekt på ca. 500g, altså en samlet totalvekt på 900g når en vet at quaden veier rundt 400g.

Vektproblemet ut av verden, nå skulle det vise seg et annet lite problem med batteriet. Endestykkene på strømledningene var av ulik størrelse (5.5mm) fra strøminngangen på GAUIen (4mm). Overganger viste seg og finnes – så klart på eBay – men det var ikke uproblematisk å finne frem til den rette overgangen, så det ble noen bomkjøp, men når hver og en av de kosta ca 10 spenn, så ..."pytt-pytt".

Før den tid fungerte batteriet veldig fint med quadcopteret bare jeg brukte en tynn stripe aluminiumsfolie rundt "bullet connectorene". Laderen hadde heller ikke noe problem – hverken med ledningene, som festes med "klype-ledninger", eller selve ladingen. Det eneste var at auto-/sikkerhetsstopp for avslutning av lading måtte gis en lengre tidsramme, siden det tar veldig lang tid å lade opp 5000mAh på 1.0A. Faktisk godt over fem timer. Jeg husker ikke eksakt tid nå, men 2200mAh-batteriet bruker 120 min. på å lade, så da er det jo bare å doble og plusse litt.

Video

Så var det videoer da. Jeg tenkte først å vise frem en video som er den siste jeg har filmet med 2200mAh-batteriet sammen med GoPro og beskyttelsesskall (ca 200g., og dermed altfor mye).
Dette opptaket er gjort på Overberget fort i Fredriksten festning i Halden (Norge).Her kan en ganske tydelig se at motorene ser ut til å slite med å få quadkopteret til å lette.
I videoen under har jeg tatt av beskyttelsesskallet til GoPro-en, og dermed spart 100g vekt. Men det sier seg selv at dette er nokså risikabelt for kameraet, noe tidlig erfaring med utprøving av akkurat dette har vist. Sist gang gikk GoProen i bakken, men det var fordi jeg utenksomt nok hadde teipa fast (Duckt tape - the best tape there is!) under quadkopteret. Denne gangen festa jeg derfor kameraet i front mellom de to fremste armene av X-formen, og "polstra" fronten med innmat fra en madrass elns..
Før den neste videoen jeg har lagt ut så har jeg drevet en del uttesting både i hagen og i festningen, men for det meste uten å filme, slik at jeg forsikra meg at GAUIen takler et batteri med såpass høy milliampére. Faktisk står det at maks mAh er 2x2200mAh i manualen, men etter å ha lest på forum at de også har hatt vellykket erfaring med 5000mAh, mener jeg at jeg kan støtte meg til dette. Så dette er første publiserte film med 5000mAh-batteri. Opptaket er gjort på svenskekysten.


Denne videoen, fra Fredriksten festning, Halden (Norge) er tatt noen uker etter den forrige, og jeg har derfor kommet meg noe høyere opp.Under ser du en kort video fra siste flytur i Fredriksten festning og over Halden, hvor Saugbrugs og deler av byen kan sees en kort stund før en aldri så liten krasjlanding.


Reservedeler

Montering av ny "arm" etter krasjlanding.
 Krasjet førte til at en av armene, som var noe skadet fra et tidligere fall, knakk tvert av, samt at tre av motorene halvveis løsna. Nye deler er bestilt og fikses i øyeblikket. Jeg måtte egentlig bare ha en ny arm/ramme, men kom fort fram til at dette kunne skje flere ganger, og bestilte fire stykker for å ha som backup. I tillegg kjøpte jeg også åtte nye propellere – grønne fordi de synes bedre – og fire nye propeller-muttere, samt en Volt-buzzer-alarm. Denne lille saken monteres på quadkopteret og kobles til batteriets balansemåler, slik at den sier ifra hvis batteriet begynner å bli tomt. I tillegg viser den i et lite display hvor mange Volt som er igjen. Til slutt nevner jeg bare at jeg kjøpte med en såkalt payload mount set som monteres over gyro-plattformen. Den er veldig liten, men faktisk ganske kjekk da denne nye plattformen gjør at jeg får skilt av ting i etasjer, og en ny flate som jeg kan bruke til andre ting.
Hvor kjøper jeg utstyr?

Volt-buzzer-alarmen kjøpte jeg på eBay:
1-8S 2in1 RC Li-ion Lipo Battery Low Voltage Meter Tester Buzzer Alarm

og det kunne jeg sikkert gjort med de andre delene også, men armene/rammene, propell-muttere og payload mount set kjøpte jeg fra ReadyMade RC LLC i USA (readymaderc.com).

Batteriet er kjøpt fra HobbyKing.com.

Følg meg gjerne på Twitter - @kjetilLsvendsen for siste nytt, samt min kanal (kjesve) på YouTube for nyeste videoer.


-- Kjetil