Tuesday, April 10, 2012

Laderen til macen er ødelagt - hvordan fikser jeg den?

Ok. Du var ganske forbanna den første gangen mac-laderen gikk til helvete. 800 spenn for en ny? Åtte hundre? Greit, jeg må jo ha strøm.

Et velkjent problem for macbrukere. Apple har fått mye kritikk opp gjennom for måten magsafen er konstruert på ved omformeren. Det har til og med blitt påstått at de med vilje har laget magsafen for svak i enkelte punkter på ledningen, slik at den med tid og bruk skal gå i stykker.

Sant eller ikke, det er over gjennomsnittet irriterende når den går i stykker og – i hvert fall i mitt tilfelle – batteriet er fra 2007 og tåler maks en time-to uten strømtilførsel.

Jess. Ladelyset er dødt. Hibernate-lyset på macen er dødt, og det samme er ladeindikatorene på batteriet.
Kan macen ha paia? Med mindre den har oppført seg rart den siste tiden er vel det tvilsomt. Laderen derimot er et godt forslag.

Kjenn på den tynne hvite ledningen i enden av omformeren (den hvite boksen med Apple-logo på). Kjennes eller ser den vridd ut? I mitt tilfelle hørte jeg en skurrelyd når jeg holdt den inntil øret mens jeg vridde forsiktig på den.

Ettersom jeg har opplevd liknende tidligere, og jeg ikke var interessert i å betale Apple mer enn strengt talt nødvendig.

Derfor anbefaler jeg å gjøre det selv:


Ikke gjør dette hvis du ikke har kompetanse på området.Gå til innkjøp av noen sukkerbiter - fåes i de fleste elektrovareforretninger til en liten neve penger. Kjøp også elektroteip hvis du ikke har det.

Disse sukkerbitene støtter opptil 10A.


Klipp deretter den tynne ledningen tvert av, gjerne litt lenger ut i ledningen fra omformeren enn hva jeg gjorde.

Fjern forsiktig den ytre isolasjonen et stykke inn på ledningen i begge stykkene du sitter med.

Nå vil et lag med tynne metalltråder komme til syne. Samle dette sammen og tvinn det til en samlet pol.

Fjern den indre isolasjonen og gjør det samme med den.

Nå skal de to ledningene du klippet fra hverandre ha to endestykker i hver sin ende. Den ene delen ender i andre enden opp i magnetstykket som skal inn i macen, og den andre ender opp i omformeren.

Putt hver av de to ledningenes åpne metalltråder inn i hvert sitt hull i magnetbiten slik som vist på bildet. Husk å merke deg hvilken ledning som er den innerste og ytterste og plassere de rett sammen inn i sukkerbiten.


Skru godt sammen sukkerbiten og teip åpne metalltråder separat slik at de ikke har mulighet til å treffe hverandre for å forhindre kortslutning og evt. strømbrudd og verre ting.

Husk å teste strømtilførselen før du begynner å bruke laderen igjen.