Saturday, June 23, 2012

Endelig i lufta med et GoPro på quadcopteret

Så var det endelig tid for å oppgradere kameraet på quadcopteret – men gleden skulle vise seg og bli kortvarig. 
Nytt kamera
Denne uken byttet jeg ut mitt mikro "spion"-kamera, en liten nøkkelring-lignende sak som har til nå har vært det billigste alternativet med tanke på fare for fall og ikke minst vekt i uttestingen av quadcopteret GAUI 330x-s, til et GoPro, som må kunne sies å gi ikke bare et bedre bilde, men også utvidede tekniske muligheter.

Ikke for det, det lille key-ring-kameraet har absolutt gjort nytten sin som et lett erstattelig testkamera:


Allikevel, det var nå tid for å bytte til et kamera med någet bedre kvalitet på flere felt sammenlignet med det gode gamle Key Ring Camera 808 – altså et GoPro Hero2. Men gleden ble kortvarig, i alle fall for nå. Under tre timer etter innkjøp var kameraet montert i undersiden av quaden, og jeg sendte det til værs ganske utålmodig og selvfølgelig uten beskyttelsesskallet, som selv om det er ment for undervannsfilming sikkert hadde kunnet beskyttet godt i et fall.

Snapshot fra filmen rett før det går skeis
Knall og fall
For fall ble det. En plutselig og uventet endring, sannsynligvis i en av motorplattformene på quaden gjorde at det fikk en brutal nedfart, og for GoPro-kameraet sin del en smertefull landing, i og med at det var montert under og tok imot for alt.

Selvfølgelig gikk kameraet rett i fjelletDet resulterte i et knust linseglass på kameraet. Fortvilelsen var stor der og da, men en liten trøst var at selve kameraet ikke har tatt skade – i alle fall tilsynelatende – og derfor kun trenger en ny linse. Jeg tenkte vel umiddelbart at det ville være lurt å sende det inn til reparasjon, men etter et kjapt søk fant jeg ut at selv om ikke GoPro selger selve linsen offisielt, er det andre som har tatt ansvar. RageCams har i tillegg til originallinsa som sitter i GoPro-kameraet også utviklet egne linser med variasjoner i FOV/mm.

GoPro Hero2 med knust linse
Montering av ny GoPro-linse
Ca. en uke etter at originallinsa ble bestilt, dukket den opp i postkassa, og ved å følge RageCams video av de-/påmontering av linser tok det ca 10-15 minutter før alt var i sin skjønneste orden igjen. Det innebar å skru opp selve kameraet for å komme inn til den ødelagte linsa, som måtte varmes opp vha. en hårføner for å få løsnet på limet den satt fast i, og deretter vrikkes løs med en tang og til slutt skrus ut av jengene i et linserør. Deretter var det egentlig bare å gjøre det motsatte med den nye linsa, og til slutt – rett før sammenskruing – innstille fokus på linsa ved å koble kameraet til en tv og skru linsa langt nok inn i linserørets jenger. Når det var gjort ble første prioritet å få på undervannsskallet så fort som mulig. 


Problemet
Så var det ut og fly igjen - og etter et par turer tror jeg nå jeg vet hva feilen er: En av motorene er enten ødelagt eller så har den ulik innstilling i forhold til de andre motorene. Her er et par korte videoer fra noen av de seneste turene, der problemet faktisk kan sees igjen - en av motorene får brått kollaps og forårsaker null kontroll og dermed ender det i krasjlanding. Kommer tilbake når jeg vet mer.